Metalfan 20: Doru Istudor – M.S.

M.S. este o trupă românească de heavy metal fondată în 2000 de veteranul baterist Doru Istudor, care, începând din 1978 a cântat cu multe trupe de pe scena rock, printre care Harap Alb și Voltaj. Stilul lor combină influențe de heavy metal clasic cu elemente moderne, trupa fiind cunoscută pentru riffurile grele și versurile cu teme sociale și existențiale. Albumul de debut Rugina nu moare, lansat în 2002, este considerat de majoritatea criticilor muzicali și ascultătorilor ca fiind unul dintre cele mai reușite materiale de heavy metal realizate în România. M.S. a susținut numeroase concerte alături de alte trupe importante și a rămas activă de-a lungul anilor, atrăgând un public loial. Tocmai din Canada ne-a trimis Doru Istudor un mesaj despre ce a insemnat Metalfan pentru trupa M.S.

[Primul interviu M.S. publicat de Metalfan pe 8 decembrie 2010; autor: Klawz]

Doru M.S. Istudor (tobe) a venit să ne povestească despre al treilea album M.S., lansat luna trecută, și despre alte chestii care ar putea să va intereseze, cum ar fi originea poreclei sale. 1, 2, 3, n-a stat prea mult pe gînduri și ne-a dat răspunsurile drept în ochi. A rezultat un interviu pe care oricine, că e călător prin spațiu sau primar în Voluntari, că e praf-vai mama lui sau zboară spre cer, oricine-ar fi, trei să lase la o parte ingalarea și trei să-l vadă.


Sandu Costică Damigeană, Doru Istudor M.S., Cornel Marin Distrugatoru, Dan Himpa Profesoru

Metalfan: Salutare și bine ai revenit la Metalfan.ro. Dată trecută cînd am vorbit, a fost cu ocazia unui Metal Blitz, așa că nu am putut povești nimic în afară celor 10 întrebări standard. Să recuperăm acum. O biografie există pe site-ul M.S., deci o să te întreb altceva decît cum ai început să cînți și prin ce trupe ai trecut. Ai cunoscut din interior scenă rock din România în anii 80. Privind retrospectiv, cam care crezi că a fost valoarea trupelor românești din anii 80? Am avut trupe de valoare, albume care să se poată compară cu cele din Vest?
M.S.: Salut și bine te-am găsit, din nou. Sigur că am avut trupe de valoare și albume dar cred că la majoritatea s-ar putea menționa mai mult piese luate individual, nu albume întregi. Problema era, și există acum de fapt, că fiecare muzicant avea influențe de afară și nici nu se putea altfel fiindcă de acolo ‘’furăm’’ meserie, sound-uri, concepțîi, idei de show și apoi reinventăm și inovam cu toțîi fără excepție. Nu uită că era greu să găsești un disc străîn că să-l cumperi sau barem să-l tragi pe bandă sau casetă, că să nu mai zic să vezi un concert pe VHS. Ne uităm la câte un concert Priest, Maiden, etc. că la O.Z.N.-uri și pe urmă ne urcăm și noi pe scenă că să ‘’dăm în jos’’ cu chitarele, stațiile, tobele și P.A.-urile noastre construite 90% autohton. Că să revin, eu zic că albumele mai ‘’originale’’ din anii ’80 pot fi numărate pe degetele de la o mâna și poate un pic mai bine am stat aici în anii ’70.

Metalfan: Și cum este acum scenă rock românească, față de atunci? Ce părere ai despre activitatea din prezent a colegilor tăi de generație Iris, Holograf, Compact, Celelate Cuvinte, Kripton, etc ? Dar despre trupele tinere?
M.S.: Peisajul rock de acum e în primul rând mult mai bogat și chestia mai bună e că există o pleiadă de instrumentiști buni și cu idei. Rămâne de văzut câți dintre ei vor avea răbdarea și ambiția să se bată cu sistemul comercial pseudo-cultural promovat de posturile de televiziune și de majoritatea radiourilor, de a păstra crezul și de a cânta rock. Chestia proastă e că nu se promovează trupele românești, nu există nicăieri o emisiune TV specializată iar varză playlist-urilor de la posturile de radio sunt o supă de aspirina. Când spun rock îți dai seama că nu mă refer la Ștefan Bănică, Voltaj-ul nou sau Proconsul și Direcția 5. Unii din promotorii genului din anii’80 au ajuns să cânte muzică ușoară cu texte gen Cântărea României și asta sub pretextul că așa se câștigă bani. Păi cine îi obligă să facă muzică? Adică pe de o parte ne lăudăm că am inventat Heavy Metal-u’ și apă caldă în spațiul mioritic iar pe de altă parte nu mai practicăm vechea religie fiindcă s-a afumat chilia și nu se mai strâng destui bani la cutia milei. În sfârșit, din colegii mei de generație care mai fac muzică ’’serioasă“ cred că mai sunt doar Cuvintele.

Metalfan: Mulți fani ai metalului clasic, așa cum era el în anii 80 spun că metalul de azi e lipsit de valoare. Nu doar cel românesc, ci metalul în general. Tu reușești să te mai regăsești în ce se cîntă azi, mai sunt trupe tinere bune?
M.S.: Se face și azi metal de calitate și genul a fost mereu îmbogățit de trupe că Pantera în anii ’90 sau Disturbed, Sevendust și Linkin Park în ultima decadă,aceștia fiind unii din favorițîi mei. În afară de ei sunt mulți alții care practică gothic, doom,viking etc. și tot felul de fuziuni și tocmai de asta sunt incluși la diverse subgenuri, e o terminologie care provoacă confuzie în mintea multor rockeri. Eu nu aș spune că metalul de azi nu are valoare sau că cel din anii ’80 era de aur. În ziua de azi se produce mult mai mult și trebuie să fii mai selectiv. Dar poate știi că AC/DC sau Motorhead spun că ei cânta ‘’rock’n’roll ‘’, apropos de terminologie. 

Metalfan: Locuiești în Canada, dar te-ai întors în România pentru a înființa trupa M.S. De ce nu ai înființat o trupa în Canada? Cum este scenă metalică acolo?
M.S.: Nu am înființat o trupa acolo fiindcă nu am găsit oameni cu care să mă înțeleg și nu am mai avut răbdare să încep de la zero într-un mediu nou și care are deja destui reprezentanți. Nu mi-a convenit nici să cant prin pub-uri și cluburi preluări fără sfârșit așa că am venit la locul de baștină unde am mai stat pe baricada, că să zic așa. Scenă rock acolo e foarte bogată fiind practic fuzionata în general cu cea de la vecini. Treaba e că există posturi de radio care difuzează masiv rock-metal și sunt și anumite emisiuni TV, e adevărat,pe la ore târzii, dar sunt. Aia știu să-și promoveze marfă și o fac așa de bine că conving pe toată lumea că sunt buni, inclusiv pe români. În schimb la noi se da valoarea unui solist sau a unei trupe tot dacă au băgat-o aia de-afară în seama și au difuzat-o, sau eventual dacă au cântat în deschidere aici la unii de afară, e o treaba mai românească fără personalitate… e mult de vorbit aici.

Metalfan: Este M.S. un proiect al lui Doru Istudor M.S. , din moment ce îi poartă numele și membrii se tot schimbă de la un disc la altul, sau este o trupa în  care membrii au o participare egală la decizii?
M.S.: M.S. a fost inițiat de mine dar membrii trupei au adus și aduc idei și piese.
Am făcut împreună 3 albume care deși sunt conceptional diferite sună a M.S.
deci s-a creat o identitate. Nu schimbăm oamenii, a fost cazul, dar nu mi-a făcut plăcere.

Metalfan: Ce înseamnă de fapt M.S. ? Am auzit pînă acum două variante, că ar veni de la Majestatea Să sau de la Meseriasu. De unde vine? Și care e povestea poreclelor celorlalți membri din trupa: Damigeană, Profesoru, Agresivu. Cornel Marin de ce nu are porecla?
M.S.: M.S. înseamnă ce spui tu plus alte chestii dar inițial vine de la Monstru Sexual. O groază de lume mă exasperează cu întrebarea asta și în general eu îi pasez elegant la alt subiect fiindcă n-am chef de povestiri din copilărie. Porecla mi-a pus-o Gabi Nacu în ’81 când eram la Harap Alb fiind legată de gagici, evident. El avea un prieten care avea aceeași pasiune și i se spunea M.F. – Mascul Feroce iar eu am devenit brusc M.S. Chestia e că porecla a prins din cauza că la Club T4 (actualul Jukebox n.n.) unde repetăm noi erau și alți muzicanți de la Iris, Roșu și negru, Domino, etc. și au început și ei să-mi spună așa.Vorba lui Cristache (Minculescu) : M.S. e unul dintre aia și-a făcut renume din porecla.
Damigeană și-a căpătat porecla de la Docan și Lapi când era la Krypton, Profesoru când făcea Dreptul și lucra că suplinitor iar Agresivu – Patranoiu și-a primit-o de la mine fiindcă îmi place cum se manifestă pe scenă, agresiv și profesional. Cornel are porecla, e Distrugatoru. Apropos, lui Profesoru i se mai spune și Sovieticu, ai văzut ce căciulă budionovka avea pe cap la lansare ? 

Metalfan: George Costinescu și Cristi Luca nu mai fac parte din trupa. Ce s-a întîmplat, de ce v-ați despărțit de ei?
M.S.: Să spunem că au fost neserioși, e suficient.

Metalfan: A’ venit băieții este al treilea disc M.S. Primul, Rugină nu moare, a avut versuri în românește, al doilea în limba engleză, acum va întoarceți iar la limba română. De ce? Ați renunțat la ideea de a va adresa și altui public decît cel român?
M.S.: Primul și mai ales ultimul album se referă în special la români, la situațiile și starea noastră și de aceea textele sunt în limba română. A Breath Of Fresh Air atinge subiecte fără granița, războiul, violarea drepturilor omului, globalizarea și câte ceva de alt gen cum ar fi generalul haiduc Ernesto ‘’Pancho’’ Villa,etc. Nu am renunțat la nici un fel de public dar am crezut că e mai firesc că ultimul album să fie în română.

Metalfan: Piesele noi au o direcție evident diferită față de albumele precedente, care e explicația acestei schimbări? Ce nu mai mergea la vechea direcție? 
M.S.: Nu e vorba că nu mergea ceva la vechea direcție, adică priveam doar într-o direcție stand la intersecție, sau că actuală direcție e mai neaoș cu pălăria pe-o sprânceană, suntem tot acolo la metale. Nici primele două discuri nu sunt pe același calapod și asta a fost și scopul. Explicația e că încă din primele interviuri, (sunt pe situl trupei) am spus că nu vreau să urmăresc strict o linie, că nu vreau să devenim monotoni și că e păcât să nu explorezi și alte aspecte din metal,din rock. Piesele sunt ale mele și-ale lui Cornel, juma’-juma’. Fiecare le-a gândit dinainte să ne adunăm și pe urmă le-am dat formă și coloratură finală împreună cu colegii. Uite un nou M.S. care iar e ‘’altfel ‘’ dar sună a tot a M.S.


Doru Istudor M.S.

Metalfan: Cum compui muzică? Cînți și la alt instrument în afară de tobe, sau se poate compune o piesă plecînd de la tobe ?
M.S.: Se poate crea o piesă pornind de la tobe dar eu odată cu ritmul îmi imaginez armonia și linia de voce. Abia după ce mă hotărăsc cu ele mă gândesc la bass și ultima chestie adăugată sunt versurile. Nu știu să cant la altceva în afară de tobe și un pic la trompetă. Asta vine din armata unde am fost o perioada gornistul regimentului și mai pierdeam timpul și în formația de muzică ușoară a unității și în grupul folk unde băteam niște bongosuri și o tablă aranjate de mine și mai cântăm și cu trompetă și cu basul câteodată, ba am încercat și la țambal, că știu și la ăla puțîn dar foarte rar am ocazia să dau într-unul.

Metalfan: Pe unele dintre piese clapele au un rol activ, uneori chitară e trecută prin filtre și se aud niște zgomote destul de electro. Cine se face vinovat de «modernizarea» sunetului e o idee venită din interior sau din afară trupei?
M.S.: Nu sunt chiar clape în adevăratul sens al cuvântului ci doar niște sunete de synthesiser și vezi că uneori s-ar putea să te păcăleșți fiind pur și simplu sunete scoase cu chitară de Profesor prin procesoarele lui. Live,o parte din sunetele astea sunt produse de Cornel cu un synth legat în paralel de la bass, cu altă stăție. E interesant și mi-a plăcut idea de synth la unele piese iar la album tot el a venit cu idea.

Metalfan: Pînă acum muzică M.S. era evident influențată de Judas Priest și de Pantera. Acum influențele sunt mai subtile, mai greu de identificat și vin și alte zone muzicale. Cum ai defini identitatea trupei în prezent, care este stilul M.S. de azi?
M.S.: E greu de catalogat fiindcă eu și Distrugatoru ne-am completat unul pe altul la piese deși inițial am pornit de la concepții diferite. Fiecare a văzut altfel piesă colegului și a adus la ea doar ce a fost acceptat de celălalt dar cu scopul comun de a fi toate în aceeași zeamă, înțelegi ? Păi gândește-te de exemplu, ce ușor e să modifici o piesă doar schimbând tobele, pot ieși alte versiuni de piesă doar cu atât. Sau cum sună un riff de chitară dublat cu un synth.

Metalfan: În ceea ce privește partitura de tobe, ai schimbat ceva față de albumele precedente în felul în care cînți? Sunt cele mai bune tobe pe care le-ai tras pînă acum? Crezi că un muzician  trebuie să încerce să  progreseze indiferent de experiență și de numărul anilor de cîntat ?
M.S.: Am tras tobe interesante la multe piese pe celelalte albume iar la cel nou bineateles că am găsit alte concepții. Cine caută găsește așa că la mai multe piese am ieșit din tiparele folosite înainte și eu zic că a ieșit ceva interesant. Cu progresia la progresare e ușor de spus că trebuie și e bine să fii pe faza și să mai înveți ceva în mod constant dar în realitate puțini progresează după o anumită vârstă. Intervin diverși factori în funcție de persoană: automultumirea, familia, blazarea, nemulțumirea materială și altele că să nu mai zic de alcool sau droguri care te pot dărâmă iremediabil. 

Metalfan: Care e semnificația titlului și a coperții? Ce aveți de gînd să faceți cu obiectele contondente din mînă și de ce Sandu Costică nu are decît un binoclu, nu știe bătaie? Cine e al 5lea personaj, cel care se uită pe fereastră înăuntru?
M.S.: Hai să-ți spun cât mai pe scurt. Titlul a venit inițial de la o veche remarcă a lui Minculescu despre cum ar trebui să începem noi concertul la Voltaj. În loc de “Bună seară” vocalul trebuia să spună “A venit băieții!!!’’ și bang! Începea concertul! Lucrând la piese m-am gândit cum vorbesc tot felul de oameni de la tarabagiii din Obor până la politicieni idioți dar cu pretenții mari și pantofi scumpi. Cam așa.
Coperta? Suntem noi băieții care intrăm cu aplomb în camera asta care poate fi ce vrei tu: camera de repetie, camera de zi a societății noastre, de balamuc sau de kriegspiel în Siegland. În interior când deschizi carcasa CD-ului îl vezi pe Luca “Argintaru’’ care doar stă la fereastră și rânjește că un vampir. Curat bampir! Ha, ha,ha… Damigeană e ‘’greu’’, e supărat, se da vizionar și ține un binoclu pe care scrie “de furat”, Sovieticu ne îndeamnă din spate “Înainte!’’, Cornel e un prusac parșiv cu însemne de miner pe cască și o sticlă de vodcă drept armă sau după cum zâmbește, drept motivație… iar eu sunt încruntat probabil din cauza barosului greu pe care îl car că să sparg ceva, să înlătur vreun obstacol. Cornel, care a făcut coperta, mi-a pus un cojoc pe mine că să fiu pregătit pentru orice vremuri și mi-a proptit și o decorație la gât că să mă simt mai bine.

Metalfan: Hai să vorbim un pic despre versuri. Sunt cîteva teme mari, că de obicei, în versurile M.S. Una dintre ele este războiul și e abordată pe Drept în ochi, Redută și Spre cer. De unde vine pasiunea pentru istorie, mai ales, din ce observ, pentru al doilea război mondial? Piesele pe care le-am amintit, se referă la anumite momente din istorie sau sunt povești ?
M.S.: Întotdeauna m-a pasionat istoria și am încercat să înțeleg de ce și cum s-a ajuns la anumite situațîi, ce mecanisme sunt în spatele conflictelor militare și cum se poartă ele și cu ce mijloace. Clausewitz a lansat celebra ‘’Războiul este o continuare a politicii dusă cu alte mijloace’’. Pasiunea asta mi se trage din familie și am vizitat ce am putut prin lume, muzee, locuri, am stat de vorba cu oameni care au participat la diverese războaie și am aflat la prima mâna cum au văzut ei lucrurile. Citesc și colecționez cărți și documentare în general despre tot secolul 20 și nu numai. Drept în ochi e inspirată din filmul de Oscar ‘’Das Boot’’ al lui Wolfgang Petersen și de isprăvile lui Gunter Prien. Redută e despre asaltul fortăreței Plevna cu faimoasele ei redute. Spre deosebire de vechea piesă Patrula care era dedicată lui Bazu Cantacuzino, Spre cer, e pentru toți zburătorii noștri care au aparat cerul și pământul țării. Și că tot veni vorba de dedicațîi 1,2,3 e dedicată domnilor de la F.M.I. iar Călătorul prin spațiu cosmonautului Dumitru Prunariu. Am avut ocazia să stau de vorba cu el de câteva ori în anii ’80 și odată a avut amabilitatea și timpul să-mi povestească despre antrenamentul din Rusia, decolarea cu rachetă, despre stația orbitală și cum e acolo, etc. Am fost impresionat și mi-am adus aminte când lucrăm la această piesă.             

Metalfan: Ce părere ai despre rolul și locul românilor în istoria Europei? Am fost un popor de luptători, am avut eroi veritabili, sau am fost mereu niște delăsători și niște lași? A mistificat Ceaușescu istoria națională, avem motive să fim mîndri de înaintașîi noștri sau nu?
M.S.: Românii își au faptele lor bine așezate în istoria europeană indiferent cum le consideră unii și alțîi. Știi că se spune că istoria e scrisă de învingători iar ce pentru unii se numește criminal sau terorist pentru alțîi se consideră erou. Avem și noi eroii noștri și am luptat când a fost nevoie și a existat un creier care să conducă dar nu știu dacă aș putea spune că suntem un popor de luptători și în ce sens. Păi Alexandru Macedon, Hanibal, Cezar sau Ginghis Han cu ai lui ce erau? Popoare iubitoare de pace și muzică? Sau Napoleon, Tojo și Adolf? Pentru întrebările de la punctul asta trebuie să facem alt interviu. Ceaușescu a mistificat anumite aspecte care îi conveneau lui și nu uită de exemplu că în tabloul ăla în care e cu sceptru la primirea presidentiei în ’74 voia și el să fie un Ștefan sau un Mihai Viteazu. Apoi erau așa numitele filme ‘’la comandă’’ gen Burebista în care erau dialoguri unde regaseai texte folosite de el cu patrie, voință poporului, suveranitate, neamestecu’ în trieburile interne, etc. Una peste altă, da, avem motive să fim mândri de înaintași de-ai noștri militari, cărturari, savanți sau politicieni. Am fost acuzați uneori pe nedrept de lașitate așa cum a fost să zicem, situația de la Stalingrad dar până la urmă timpul le așează pe toate la locul cuvenit. Singură chestie e că istoria se repetă și din nou ii denigrăm și ii omitem pe unii dintre înaintași fiindcă așa e actuală politică sau așa ne sugerează aia cu care suntem aliați, parteneri sau ne împrumută bani. 

Metalfan: Un alt subiect legat de istorie care apare în versurile cîtorva piese este Legiunea Arhanghelului Mihail. Septembrie și Praf sunt piese dedicate unor persoane implicate în mișcarea Legionară. Cum comentezi rolul pe care Legionarii l-au avut în istoria României și imaginea controversată pe care o au în prezent?
M.S.: Despre Legiune am citit ce a scris Codreanu, altele scrise de Sima și de alțîi, cărți apărute la noi după ’90, bineînțeles. Am fost curios să aflu cât mai multe și am constatat cât rahat au mâncat comuniștii pe seama lor. Cât de nenorocit a fost sistemul comunist nu mai spun acum. Piesele astea compuse de Cornel mi-au plăcut că idee, sunt însă triste, că mai toată istoria legionară și existența lor presărată cu patriotism, intrigi, violență și încheiată în exil sau în închisorile comuniste. O întreagă generație batjocorită și decapitată, avocați, ingineri, doctori, oameni de stat, filozofi, artiști, militari, muncitori și țărani deopotrivă.

Metalfan: Cele mai multe piese de pe disc au versuri care trimit la societatea contemporană, la sistem, la politică și la oameni în general. În piese că 1, 2, 3, Ingalarea, Primar în Voluntari și Trei să-l vadă, observ că tonul nu mai e revoluționar că pînă acum, îndemnul direct la acțiune a făcut loc observației ironice. Este ironia voastră o resemnare?
M.S.: Ironia asta nu e neapărat resemnare deși poate părea așa la o piesă că Septembrie, să zicem. Cum să nu faci mișto de unul că Vanghelie ? (Primar în Voluntari n.n.). Cât despre 1,2,3, Ingalarea și Trei să-l vadă eu zic că îți arată aspecte ale vieții cotidiane, chestii pe care uneori refuzi să crezi că există, se propagă și se fac de ani de zile, o treaba îngălată, nu ? Și apropos, vezi că 1,2,3 e dedicată domnilor de la F.M.I.

Metalfan: Cum au fost primite noile piese la concertul de lansare de la începutul lunii? Care par să fie preferatele fanilor? Cu ce impresii ai rămas după concert?
M.S.: La concertul de lansare am avut în repertoriu și 8 din cele 12 piese de pe noul album și au fost primite foarte bine. Pot spune asta fiindcă din ce am văzut eu de la tobe când puteam, publicul s-a manifestat bine la cele noi, la fel că și la piesele de pe celelalte albume și chiar la cele 2-3 de-ale mele din anii ’80. Din ce mi-au spus prieteni sau cunoscuți se pare că discul asta nou e de succes. După concert eram obosit și a mai trebuit să strâng și tobele dar pe ansamblu a fost o seară reușită la noi, la Legacy, m-am distrat. Și colegii s-au simțit bine fiindcă a fost un sunet foarte bun, lumini bune, tot în regulă. Am stat până târziu după aceea la bere cu Mircea Florian, Doru Ionescu și alți prieteni.

Metalfan: Aveți în plan un turneu de promovare pentru noul album? În ultima vreme au fost cîteva trupe care s-au încumetat să facă turnee naționale, deci e posibil, aveți de gînd să încercați și voi?
M.S.: O să mai avem câteva concerte iar apoi eu trebuie să plec în Canada. Am venit de peste un an și mai am treaba și acolo. Un turneu național nu avem planificat pentru acest album, nici nu sunt sigur că ar fi rentabil în actualele condiții economice și nici nu mă mișc undeva dacă nu sunt asigurate anumite condiții.

Metalfan: V-ați gîndit deja la ce o să faceți după promovarea albumului, lucrați planificat, pe etape, sau văzînd și făcînd? Care sunt următoarele mișcări  pentru M.S. și citi ani crezi că vor trece pînă la următorul album?
M.S.: Vom lucra la alt material și vom reîntregi formulă cu încă un chitarist, avem câțiva în vedere pentru pomul de iarnă. Nu știu cât timp va trece până la următorul album, în final totul se rezumă la bani. Nu știi bancul cu gainusele lui Ițic și cu rabinul? Rabi avea idei dar Ițic avea destule găinușe?

Foto: msmetal.net

M.S. cîntă joi, 9 decembrie, de la ora 19.00 în Clubul Tago Mago din București

About Author /

Je suis l'homme de ma vie.

Start typing and press Enter to search