Spinecrusher schimbă formula, dar nu și direcția

După o perioadă de inactivitate de aproximativ șase ani, cauzată de schimbări de componență, grupul bucureștean de death/thrash metal Spinecrusher a revenit într-o nouă formulă. Primele concerte au avut loc în cadrul în cadrul evenimentelor Metalhead Meeting și Spears of Wallachia, iar în prezent grupul lucrează la un nou material, care va fi “ceva mai intunecat, dar nu total diferit”. Până în acest moment, Spinecrusher a lansat EP-ul Hellthrash în 2013, iar în anul 2016 a editat primul album de studio, Crypts of Slaughter. Daniel-Andrei Gheorghiu, liderul, chitaristul și, de câțiva ani, și cel care este prima voce a grupului, a avut amabilitatea de a ne povesti mai multe despre revenirea pe scenă, dar și despre ce pregătește cu Spinecrusher pentru perioada următoare.

Salut, Dane! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro. Ultima noastră discuție despre Spinecrusher a fost în anul 2016. A trecut mult timp de atunci. Cum eșți?
Salutare Ovi, salutare Metalfan! Da, a trecut ceva vreme. Aș spune re-energizat!

Din formula de început ai rămas tu și cu Ștefan Pascu (chitară). Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre schimbările de componență și despre noii voștri colegi?
Da, așa este. În iunie 2023 Mikael ni s-a alăturat la tobe și în septembrie Marius la bas. Ce pot să zic, suntem norocoși că ni s-au alăturat. Mikael este la prima experiența muzicală și părerea mea e că face față cu brio, a evoluat destul de mult într-o perioada scurtă și a adus o nouă energie. Aici trebuie să îi mulțumesc lui Bony pentru că el este cel care ne-a făcut legătura. Cu Marius mă știu de mai mult timp de când lucram la Ubisoft și gândindu-mă la asta aș putea spune că de acum ne leagă o prietenie destul de veche, hehe. Chiar am încercat să facem un proiect muzical împreună acum ceva vreme dar nu prea am fost serioși (în special eu). Acum ceva ani pentru cine mai ține minte, el a cântat cu trupa Further Vortex la chitară. El a fost cel care a avut inițiativa să ni se alăture la bass când a auzit că Radu nu mai poate să se reîntoarcă și, după o discuție scurtă cu Fane, am decis să îl cooptăm.  Cam asta a fost treaba pe scurt cu băieții noi.

Tot din vara anului 2016 ai preluat și rolul de vocalist în cadrul grupului. Cum a fost această schimbare pentru tine și cât de confortabil te simți după atât timp în acest rol?
Să știi că nu a fost o așa mare schimbare, deoarece eu făceam backing de la început iar apoi am împărțit pârțile vocale cu Radu până să intrăm în pauză. La unele piese a durat puțin până când să reușesc să le cânt atât la chitară cât și la voce dar acum mă simt confortabil cu ele, dar na, singurul impediment pe care îl văd este că se reduce mobilitatea pe scenă, asta este, trebuie să stai lipit de microfon.  În nouă formulă atât Fane cât și Marius vor avea părțile lor de voce.

 ©Ștefan Lupașcu

Revenirea voastră pe scenă a fost marcată și de prezența în cadrul evenimentelor Metalhead Meeting (19 iulie 2024 la Romexpo) și Spears of Wallachia (9 noiembrie 2024 în Quantic). Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre aceste experiențe?
Sincer, nu credeam că o să prindem așa evenimente atât de repede după debutul în noua formulă și cu această ocazie vreau să mulțumesc celor implicați( vă șțiți voi). Păi cum să fie, am avut ceva emoții dar băieții noi au ținut steagul sus. Nu e ușor să revii pe scenă cu întrebarea dacă publicul mai e interesat de tine. Se pare că mai este, le mulțumim mult!

După prezența în cadrul acestor evenimente, aveți în plan să înregistrați muzică nouă în nouă formulă? Aveți ceva pregătit sau un orizont de timp în care să imprimați un nou LP sau EP?
Cu siguranță că vom face piese noi, deja ne ocupăm de asta. Avem material de lucru pentru un LP dar încă nu am stabilit formatul. Cel mai probabil în ultima jumătate a anului vom anunța exact ce și cum. Important e să sune exact cum ne dorim și eu unul nu vreau să grăbesc procesul.

Ce te inspiră și mai ales, ce te motivează pentru a crea muzică nouă?
Nu știu exact dacă am o inspirație anume când compun sau pun idei cap la cap ci cred că mai mult ține de starea de spirit în care mă aflu. Cât despre motivație…. principala motivație a fost că am lăsat ceva neterminat acum ceva vreme. Din fericire se pare că apuc să termin. Am avut mare încredere în compozițiile pentru al doilea material și nu am vrut să se încheie până nu văd lumina zilei.

Ce direcție muzicală simți că urmează noile compoziții? Sunt mai aproape de exemplu de ce ați propus pe discul Crypts of Slaughter, sau simți că sunt și noi direcții muzicale pe care le explorați?
Să știi că se continuă ideea cu care am terminat Crypts of Slaughter. Avem piese variate care nu se încadrează neapărat într-un stil, ci, mai degrabă, încearcă să combine mai multe stiluri. Poate că o piesă e mai mult black death, alta mai mult death thrash sau chiar cu influențe heavy metal. Nu am vrut niciodată să ne blocăm într-un stil anume, combinarea stilurilor îți dă posibilitatea să faci piesele mult mai expresive. Probabil că noul material o să fie ceva mai întunecat decât Crypts of Slaughter, dar nu o să fie ceva total diferit.

Cum încorporezi alte influențe muzicale în muzica voastră death/thrash metal?
Cum am zis și mai devreme, înglobăm mai multe arii din metal, mai puțin partea de –core, dar nu avem o rețetă stas.

Sunt anumite teme pe care îți face plăcere să la abordezi atunci când compui? Sunt subiecte ce te intrigă și pe care ai vrea să le aprofundezi mai mult?
Temele pe care le abordez de obicei sunt legate de religie, război sau o combinație între cele două, cum ar fi 666 de pe Crypts of Slaughter. Spre exemplu, pentru următorul album am pregătit o piesă despre bătălia de la Ypres și probabil mă voi axa mai mult pe partea de război pentru următoarele piese. Mereu am vrut să scriu un album tematic despre primul război mondial, eventual concentrat strict pe România, dar asta probabil în viitorul îndepărtat.

Cum gestionați diferendele creative din cadrul trupei când vine vorba de scris și înregistrat?
La noi e destul de simplu, se votează. În rarele momente în care e egalitate de voturi, cântam de mai multe ori variantele până când se creează o majoritate, ca în parlament.

Poți vorbi despre o perioadă în care te-ai confruntat cu un blocaj creativ și despre cum l-ai depășit?
Eu cred că secretul e să nu te concentrezi pe depășirea momentului. Eu nu am crezut niciodată în compusul la comandă, gata, săptămâna asta facem o piesă nouă. Dacă nu ai starea necesară pentru a compune, nu compune.  Nu este obligatoriu să ai idei mereu. Spre exemplu dacă nu poți termina o piesă pentru că îți mai lipsesc un riff două, în loc să forțezi ceva, mai bine aștepți jumătate de an sau un an chiar până vine ideea potrivită.

Cum vă pregățiți pentru o sesiune de înregistrare pentru a vă asigura că surprindeți cele mai bune momente atât din perspectiva execuției, dar și atmosferei?
La întrebarea asta trebuie să îți răspund după ce întru cu băiețîi în studio. Și eu sunt curios cum o să se desfășoare.

Poți să vorbești despre evoluția stilului tău de a cânta la chitară de-a lungul anilor? Sunt de exemplu și artiști non-metal ce te inspiră?
Bineînțeles, cu timpul am mai modificat una alta la stilul de a cânta dar să fiu sincer nu știu să explic exact, haha. Probabil am devenit mai eficient în a executa ce am nevoie. Cât despre artiști non metal, nu pot zice neapărat că mă inspiră, dar ascult chestii variate, de la rap anii 90/2000 la Santana chitaristul meu preferat din zona non metal) la muzică românească interbelică.

Înainte de a încheia acest material, îți propun un exercițiu și am să te rog să realizezi o compilație cu 12 piese de pe materiale apărute în ultimii trei ani care ți-au plăcut în mod deosebit. Ce denumire ar avea această compilație?
Crimson Dawn
Goatwhore
– Death from Above
Hellripper – The Nuckelavee
Incantation – Concordat
Deathhammer – Savage Aggressor
Immortal – Return to Cold
Midnight – Nocturnal Molestation
Mispyrming – Meo hamri
Destroyer666 – Never Surrender
Ghost – Watcher in the Sky
Belphegor – Virtus Asinaria
Necrophobic – Stormcrow
1349 – Shadow Point

Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final ai vrea să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
În primul rând vreau să îți mulțumesc pentru acest interviu și să vă felicit pentru revenire! Pentru cititori am doar atât de zis: susțineți scena underground. See ya in the pit, 666!

About Author /

Start typing and press Enter to search