Yoth Iria la București

Sâmbătă, 18 ianuarie, a avut loc în clubul Quantic din București o seară metal alături de trupele Yoth Iria (Grecia), Machiavellian God, Dark Fusion, Karma Violens (Grecia) și False Reality. Evenimentul a fost organizat de Rusidava Management și Psychosounds Music.

False Reality

False Reality
©Ștefan Lupașcu
« of 16 »

Ostilitățile au fost deschise de prestația celor de la False Reality din Brașov. Experiența și talentul celor șase muzicieni s-au făcut simțite încă de la prima piesă, așa încât am avut parte de un show reușit, în esență un black/death metal melodic, în care pasajele în forță și vocile dure sunt alternate cu măiestrie cu secțiuni melodioase, voci clean și clape omniprezente. Sunetul a fost de asemenea curat și a ajutat prestația trupei. Având în vedere că discul End of Eternity a apărut în 2016, poate ar fi oportun ca False Reality să scoată cât mai curând un nou album de studio.


Karma Violens

Karma Violens
©Ștefan Lupașcu
« of 16 »

Pe Karma Violens ni i-a lăudat destul de mult Jim Mutilator înainte și după desfășurarea interviului cu Yoth Iria, așa încât am fost curios să îi urmăresc live, mai ales că nu știam deloc trupa, deși activează de mai bine de 20 de ani. Având însă în vedere că inițial grecii cântau metalcore, este pe undeva explicabil. Lucrurile stau diferit pe ultimul album de studio (Mount of the Congregation), un album black metal țapăn și heavy foarte reușit. De menționat este și faptul că chitaristul Costas Papadopoulos, unul dintre principalii compozitori ai acestui grup, activează în prezent și la Yoth Iria. Mi-a plăcut prestația muzicală a trupei, atitudinea acestora pe scenă fiind la rândul ei pe gustul meu. Karma Violens este o formație care merită urmărită și în continuare.


Dark Fusion

Dark Fusion
©Ștefan Lupașcu
« of 18 »

Formația Dark Fusion din București a prezentat un setlist bazat pe compoziții de death metal tehnice, întrepătrunse de o serie de elemente moderne, din zona electro/industrial, care, în opinia mea, accentuează duritatea pieselor. Trupa sună bine și închegat live, destul de aproape de cum se prezintă și pe albumele de studio, lucru încurajator având în vedere vârsta muzicienilor. Mi-au plăcut solourile de chitară, mult mai melodice decât stilul prestat de Dark Fusion, dar care s-au înscris bine în peisajul sonor. Un recital mai mult decât reușit.


Machiavellian God

Machiavellian God
©Ștefan Lupașcu
« of 21 »

Despre Machiavellian God nu sunt foarte multe lucruri noi de spus, fiind vorba despre o trupă cu experiență considerabilă, care cântă destul de des live în București și este apreciată de majoritatea fanilor metal. Prestația s-a înscris în linia profesionistă obișnuită a trupei, dar a fost din păcate umbrită de această dată de intensitatea sunetului, în multe momente la limita suportabilului. Punctul cheie al recitalului a fost apariția lui Vlad Plăpcianu (fostul solist vocal al trupei Machiavellian God) și a lui Stege (vocalistul trupelor Apa Sîmbetii și Kistvaen).


Yoth Iria

Yoth Iria
©Ștefan Lupașcu
« of 25 »

Yoth Iria, headlinerul serii, este o formație pe care am urmărit-o cu mare interes încă de la înființarea acesteia din 2019. Despre trupă (proiectul unui personaj care nu mai are nevoie de nicio prezentare – Jim Mutilator) și crezul artistic al muzicienilor implicați puteți afla destule informații utile din interviul oferit Metalfan.
Ritualul a început la ora stabilită și a trecut prin toate produsele discografice ale trupei, dar a inclus și surpriza numită Non Serviam (cover version Rotting Christ), o compoziție care ilustrează perfect caracterul nesupus al trupei Yoth Iria (și în general al black metalului elen) și care a energizat publicul, în ciuda orei înaintate. Solistul vocal Orestis Oikonomopoulos a interacționat permanent cu sala și în câteva rânduri a coborât de pe scenă, spre bucuria metaliștilor prezenți la concert.
Piesele de pe ultimul album, pe care nu le mai auzisem live până acum, au sunat foarte bine, și am apreciat în special preferatele mele In the Tongue of Birds, Mornings of One Thousand Golds și Our Father Rode Again his Ride. M-am bucurat evident să reascult și compoziții de pe primul album de studio precum The Great Hunter sau Yoth Iria.
În concluzie, am participat la un nou eveniment reușit marca Rusidava Management & Psychosounds Music. Le aștept cu mare interes pe următoarele!

About Author / ,

Start typing and press Enter to search