IARNAROCK / DEATHMOROZZ fest 2025

Duminica trecută m-am întors la Chișinău după un deceniu, pentru a lua parte la evenimentul de comeback în calitate de promoter, dar și de muzician, al vechiului meu prieten Dumitru ‘Dima’ Rusu, pe care mulți l-au cunoscut ca parte integrantă în echipa de producție Alternosfera, ca frontman al trupei Aeon of Death și ca organizator al concertelor sub egida Death Morozz. De Dima mă leagă o amintire foarte placută, anume singurul concert al canadienilor de la Cryptopsy la Chișinău, parte a turneului pe care l-am organizat în 2012 pentru agentia The Flaming Arts și care a inclus concerte în Republica Moldova, România, Macedonia și Ungaria, înainte de a se termina epic la festivalul Obscene Extreme din Cehia. Atunci, Dima și Radu Ghidirim de la Abnormyndeffect / Brutal Basarabia au produs acel full-house sold-out concert pe care îl visam cu toții în clubul Albion, de care ne aducem mereu aminte cu placere. Atunci, la clubul Albion, gazda din partea locației era Serghei, organizatorul Iarmarock, un festival rock/metal dedicat în primul rând trupelor moldovenești aflate la început de drum.

De ce introducerea asta lungă? Pentru a prezenta corect un context în care spirala timpului i-a adus din nou împreuna pe Dima și Serghei, careșsi-au unit forțele pentru un festival de club întins pe trei zile și care a amestecat ideatic cele doua concepte, Iarmarock și Death Morozz într-un eveniment de trei zile, cu 20 de trupe, aproape toate de sorginte locala. Eu am participat doar la ultima zi a festului, la capitolul Death Morozz, profitând de ocazia de a putea face deplasarea alături de headlinerul serii și mândria Olteniei, trupa craioveană Crimena.

Gazda festivalului a fost clubul de noapte Skal, care s-a dovedit o alegere potrivită pentru o asemenea aventură muzicală. Organizatorii au contribuit tehnic și logistic cu scena și PA, super okay, mai puțin pe partea de lumini, unde s-ar putea face un upgrade rezonabil. Distracția a început devreme, de la 4:30 dupa amiaza, în fata unui public care a crescut constant, ajungând în punctul maxim la aproximativ 300 de persoane, după estimările mele.

Seara a debutat interesant cu ALISTER MARS, reduși la formula de duo, mi-a placut setul lor de electro industrial, cu mai puțin metal tura asta, dar mișto, mai ales dacă iți place Hocico, Asp, Combichrist sau Marilyn Manson. Recomand spre ascultare ultimul lor disc self-titled, lansat cu câteva luni în urmă, pe care îl puteți găsi pe toate platformele muzicale.

Următorii pe scenă au fost cei patru muzicieni transnistreni de la EGOCIDE, cu metal extrem care a pendulat între death metal alambicat și black metal. Interpretare corectă, publicul a reacționat corespunzător, dar m-a frapat reținerea cu care membrii trupei s-au prezentat pe scena, un amic moldovean mi-a sugerat că probabil faptul ca trăiesc la Tiraspol, capitala unei mini-țări fantomă nu contribuie deloc la capitolul încredere de sine.

Al treilea set a fost scurt, brutal și nervos, construit pe ideea de ‘play fast or don’t’ cu eroii scenei DIY locale din Chișinău, WALK ALONE. A fost scurt și la obiect, un exemplu de etică hardcore punk de la care scena românească, care se pretinde a urma același ethos, ar putea sa invete câte ceva. 25 de minute de nebunie la care publicul și-a dat de asemenea blană, o injecție de adrenalină în inimile tineretului activat pe d-beat.

Și a urmat momentul AEON OF DEATH, pe care Dima l-a reactivat dupa o lungă perioadă de absență, înconjurându-se cu muzicieni de meserie cărora le place să cânte metale în timpul liber. Și asta s-a văzut live, un amestec malign și suficient de brutal de Sepultura, Pro-Pain, Fear Factory și Hypocrisy, la limita mainstream metal ca sound și aranjamente, dar captivant în esență. Eu și oltenii i-am promis lui Dima că o să facem cumva să îi aducem încoace, să îi vadă și-ai noștri. O să ne ținem de cuvânt anul ăsta.

Au urmat SELF PROGRAMMED DEAF, care au dinamitat publicul deja încălzit cu groove metal și hardcore, mereu în cautarea breakdown-lui deathcore, cu personalitate și cu pasiune în interpretare, fară ca eu să fiu neapărat un fan al genului.

Pam-pam, și-a venit CRIMENA, pentru prima dată headlineri de festival în afara României. I-am simțit un pic timorați pe masură ce vremea show-ului se apropia, mai ales că celelalte trupe ridicasera sus stacheta ca muzică și show și programul serii se decalase un pic. Le-am spus că totul va fi minunat. S-au și consumat diverse lichide cu diverse grade pe eticheta de-a lungul serii, pentru extra-curaj, dupa care s-a dat drumul la câini și la sirene și s-a pus focul pe lume. Cam de 5 minute și mai puțin de doua piese au avut nevoie oltenii ca să le dea scurt-circuit moldovenilor. Iureș general, circle-pit recurent, strigăte și scandări obraznice de entuziasm. Comunicarea a fost excelentă și mai ales onestă, cam asta e treaba cu Crimena, și de-aia îi place lumea, în vreme ce colegii lor de scenă și de generație underground, mai atenți să nu supere pe nimeni decât de propriul destin muzical, nu pot sau refuză să înțeleagă că o parte a succesului și a notorietății vine cu asumare și sinceritate. Show-ul Crimena de la Chișinău a fost ‘a vulgar display of power’ cu acel moment epic fără plasa de siguranță în care basistul Vali a coborât fără teamă în mijlocul publicului dezlănțuit.  All bets were off, Crimena all-in, WIN!

Pentru corecta informare, au participat și Ravencage, Dead Goose, Dandies, The Wax Road, Jaxcore, Last Summer Day, No More Remorse, Santanizm, Drambui, Polaroid of Her, Gospodar, Nicotinovaia Zavisimosti, Cerebral Attack, Re-education, în primele două zile de festival. N-am auzit niciodată înainte de vreuna dintre ele și nici n-am fost prezent ca să le pot descoperi la fața locului.

Concluzionând, am redescoperit scena underground moldoveneasca vie și bine-mersi, cu foarte mulți tineri entuziaști și foarte activi de-a lungul întregii seri și cu mulți veterani încă prezenți la datorie.  Mi-a plăcut mult atmosfera, babilonia româno-moldo-rusă în comunicare, să intâlnesc prieteni vechi și să cunosc oameni noi. Ah, și mi-au plăcut restaurantele lor, cu bucătării deschise toata noaptea și o voie bună în petrecerea timpului liber pe care noi am pierdut-o cam de mult.

Mă întorc pe 7 mai 2025 pentru un nou concert Death Morozz, cu Malignant Tumour din Cehia, Crumble din Romania și, bineînțeles, cu Walk Alone deschizând ostilitățile. La revedere, Chișinău!

IarnaRock / Death Morozz este un eveniment organizat de AT Booking https://www.facebook.com/atheistbooking

Fotografii: Katea https://www.facebook.com/liberkat

About Author /

Start typing and press Enter to search