Mortui Vultus – Distant Echoes

Foarte corect în privința influențelor evocate acest material, post black metal-ul abordat ne aduce aminte destul de flagrant de Alcest – instrumental – și, mai ales, fantoma lui Neige apare în pasajele de voce clean. Dar avem și o trimitere “locală”, în felul în care este interpretată și mixată vocea de scream, ce pare și în direcția conaționalilor de la Drudkh. Pentru că da, Mortui Vultus, este o tânără trupă din Ucraina aflată la debut aici, și chiar sună bine ceea ce face, impresionant aș zice pentru un debut.
Tema principală a versurilor este una care cred că preocupă întreaga societate ucrainiană în aceste zile… da, ați ghicit: războiul și suferințele sale. Îmi este imposibil să înțeleg acest subiect pentru că, din fericire, pe la noi e liniște, dar pot, cumva, să empatizez chiar și de la distanță, încercând, în timp ce parcurg partea lirică, să fac un umil exercițiu de imaginație. Oricum, oribil, pentru că acest tip de eveniment nu ar mai trebui să fie prezent în  societatea noastră, ce se pretinde avansată și doritoare de pace și progres tehnologic, pentru binele umanității întregi.
Ce mi-a mai plăcut iarăși foarte mult a fost sound-ul de aici, uscat cumva, neobișnuit pentru o muzică post- , care, de obicei, este înecată în reverb și delay-uri ultra dense. Chiar și atunci când apar, aceste elemente clasice, cum ar fi traforajele pe o singură coardă, au un sound specific și sunt foarte intime cumva, descărnate.
Pisele sunt cam pe același calapod, curg foarte fain, alteranțele clean/drive fiind destul de previzibile, dar, cumva, îmi pare că asta și-au dorit muzicienii aici, un sentiment de apartenență la acestă scenă de post black/shoegaze, fără să conteste standardele sau să aducă ceva nou. Pare că asta le place și îi ajută să se exprime în aceste timpuri deosebit de grele pentru poporul lor.
Durata este destul de scurtă, aproximativ 37 de minute, pare ca o adiere a mării evocate în fotografia de copertă, dar sentimentul de atmosferă rămâne, ceea ce până la urmă este un lucru bun. Dacă voi mai reveni să ascult acest material ? Hmm, nu știu… poate pentru sound, ideile sunt faine dar nu originale, poate asta ar trebui în viitor să fie o prioritate : o căutare mai personală a acestei dimensiuni muzicale. Oricum îi voi urmări să văd ce mai scot, asta merită, cu siguranță. 

24/01/2025


Lev Korolkov – voce
Ilya Verbanov – chitară
Oleksandr Nechaiev – chitară
Anatoliy Kalniev – bas
Simon Pluzhnikov – tobe

Mara
Outmoon
Klekit
Broken Bad (feat. Fedir Hubar)
Susurration

About Author /

Start typing and press Enter to search