Răzvan Năstase “Sheriffu’” (KEOPS VEXA): miliarde de corzi și acordaje joase
Răzvan Năstase “Sheriffu’” este unul dintre membrii fondatori ai grupului nu metal DoDiez ce ulterior s-a metamorfozat în Deathdrive si a schimbat directia spre New Wave of American Heavy Metal. Pentru o perioada de timp Răzvan a făcut parte din grupul Coma (2011 – 2013), iar la finalul anului 2013 a răspuns apelului făcut de către toboșarul Mihai Tănăsescu “Tase” (ex-Deviant, ex-Sphera Noctis, ex-Kratos) și împreună au pus bazele grupului post-metal instrumental Keops Vexa. A intervenit viața, timpul a trecut și Keops Vexa părea că apune înainte de a se aprinde cu adevărat. În anul 2023, cu o formulă schimbată, fără Tase în spatele tobelor, Keops Vexa a revenit cu o nouă piesă, Heavy Fall, iar în prezent lucrează la primul album de studio pe care speră să-l lanseze în acest an. Răzvan a avut amabilitatea de a ne spune mai multe despre el și Keops Vexa în interviul pe care-l puteți citi în rândurile de mai jos.

Metalfan: Salut, Răzvan! Bun venit în paginile Metalfan.ro! Îți propun o trecere în revista a întregii tale activități, dar principalul subiect al acestor rânduri este Keops Vexa. Înainte de toate, care este povestea numelui Sheriffu’?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Salutare! În primul rând doresc să îți mulțumesc pentru oportunitatea acordării acestui interviu.
Întorcând-mă înapoi în timp, am primit această poreclă în timpul liceului din partea colegilor de clasă [n.red: râde]. Îi amuza foarte tare că aveam un mers mai crăcănat și, într-o iarnă, m-au poreclit așa. La început mă cam enerva acest lucru, dar cu timpul am am ajus să îmi accept porecla.
Metalfan: Privind înapoi către copilărie, cum erai când erai puști? Cum ai început să cânți?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Am fost de mic pasionat de muzica rock, dar ce-i drept destul de târziu am avut ocazia să pun mâna pe o chitară electrică adevărată. Spun asta pentru că nu am fost niciodată atras de chitară acustică, sau de alte intrumente în general. Că să fiu mai explicit, un moment determinant pentru mine a fost când am văzut pentrru prima oară videoclipul Metallica – One pe MTV la începutul anilor ‘90. A fost ceva ce nu pot descrie în cuvinte, dar care mi-a rămas bine întipărit în minte.
Am început în schimb să cânt la chitară (mult spus să cânt) abia când ajuns la facultate la începutul anilor 2000. Până la acel moment nu am avut deloc în anturaj prieteni care să cânte la instrumente.
Din ’99 sunt în București și fiind student pe acea vreme, abia ce îl cunoscusem pe Ionuț Cojocaru (ex-Crize, ex-Breahetlast) de la care am cumpărat prima mea chitară electrică și o pedala de distors. Era vorba despre o chitară Reghin model ceva gen Telecaster de prin anii ’70 – ‘80. Eram fascinat, ce să mai. Primele lecții și primele acorduri tot de la el le-am învățat, iar mai apoi am fost autodidact. Nu am studii muzicale și nici nu am avut vreun alt profesor care să mă învețe. Pur și simplu am învățat piese după ureche și din ce îmi mai arăta Ionuț. Pentru asta îi sunt și în prezent recunoscător lui Ionuț ca fiind omul care mi-a pus chitară în brațe, la propriu.
Metalfan: Îți amitesti care au fost primele materiale rock/metal pe care le-ai ascultat? Ce te-a atras către această zona muzicală?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Cred că primele trupe pe care le-am ascultat pe vinil și casetă au fost Queen, Alice Cooper, Metallica, Iron Maiden, Scorpions, Manowar, Judas Priest și lista poate continua. Țin minte că îmi cumpăram din alocația lunară pe care o primeam ca elev casete cu formații. Colecționam casete în perioada aia și le luăm în tabere și ascultam cu restul colegilor.
Chitara electrică a fost cea care a făcut click pentru mine. Sunetul distorsionat al chitarei m-a atras ca un magnet. Tot timpul am avut impresia că muzica de pe radio era ceva cu care nu rezonam, deși, în anii ‘90 se puteau asculta și piese OK. Muzica nasoală a apărut spre finalul anilor ‘90 și în special trupe autohtone. Nu, nu mă refer la muzica rock de la noi, ci la altă categorie anume. Nu m-am regăsit niciodată în așa ceva. Primul meu concert rock a fost Phoenix la Sala Polivalentă din Constanța.
Metalfan: Care sunt chitariștii al căror stil simți că te-a influențat cel mai mult? Sunt și chitariști non-metal ce te-au influențat?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Pentru că sunt un chitarist autodidact nu pot aprecia care ar fi cea mai mare influență, sunt totuși destul de mulți chitariști diferiți că stil pe care îi admir, cum ar fi: John Browne, Wes Borland, Rob Arnold, Clint Lowery, Dino Cazares, Mick Thompson, Tomas Raclavsky, Aaron Marshal, Joshua Travis, ș.a.m.d. Mai toți cei enumerați sunt din zona metal, prea puțin sau chiar deloc din zona non-metal.
Metalfan: În anul 2002 a luat naștere grupul DoDiez, iar în anul 2006 ați lansat EP-ul de debut – The Perfect World. Încercând un exercițiu de memorie, cum au fost anii DoDiez pentru tine? Cum vezi acum la aproape 20 de ani de la lansare EP-ul The Perfect World?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Da, trupa DoDiez a fost prima trupa în care am activat, fiind, de altfel, și membru fondator, alături de Alex Popescu, Valentin Raiciu (Pixy), Laurențiu Ivașcu, Bogdan Groman (RIP Tom) și evident, Andrei Nedelcu.
Eram niște copii și ne doream cu ardoare să cântăm în cluburile din București și nu numai, începutul anilor 2000 fiind din punctul meu de vedere cea mai efervescentă perioadă a muzicii pentru trupele din underground-ul românesc. În acea perioada am legat prietenii și amiciții cu cei de la Crize, Coma și H8.
Metalfan: După multe schimbări de componență, în data de 1 august 2009 DoDiez a devenit Deathdrive, iar în data de 1 octombrie 2009 ați lansat albumul War Within. Simți că a fost o decizie potrivită decizia de a schimba numele grupului? Mă gândesc, de exemplu, că, în timp, și grupul Crize a trecut prin mai multe direcții stilistice, pentru ca pe Egocid să revină într-un fel la perioada de început. Ar fi putut rămâne DoDiez tot DoDiez?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Odată cu evoluția noastră ca instrumentiști, am adoptat și o direcție mai metal, iar după cum ai menționat în 2006 am lansat EP-ul Perfect World care, oarecum, a prefațat abumul pe care l-am scos trei ani mai târziu, War Within și totodată schimbarea numelui trupei din Dodiez în Deathdrive. A fost a evoluție firească, motivul schimbării numelului fiind pentru a rezona mai mult cu direcția noastră dar și faptul că Andrei a compus toate piesele de pe acel abum în limba engleză. Dodiez a fost și va rămâne trupa de la care am plecat, în schimb nu cred că ne vom reîntoarce vreodată la acel moment.
Pentru că i-ai menționat pe Crize, am remarcat că au scos un album foarte bun, Shole rămânând consecvent stilului care i-a consacrat. Îmi place abumul pentru că are piese care îți rămân în cap, având totodată și anumte accente mai dark.
Metalfan: În momentul actual mai există grupul Deathdrive? Care este povestea?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Proiectul mai există, se lucrează în paralel. Pixy fiind de altfel mastermind-ul din spatele compozițiilor. Nu am renunțat nicidata la această trupa și poate viitorul ne va surâde din nou. Nu aș vrea să divulg mai multe detalii la acest moment. Fingers crossed XX
Metalfan: Data de 1 octombrie 2011 a reprezentat primul concert Coma cu tine la chitară. Cum a început colaborarea și cum a fost perioada petrecută în grupul Coma?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Mă știam cu băieții de la Coma de vreo 10 ani, evident frecventând Clubul Fire încă din 2000.
În 2011 mi s-a propus de către băieții de la Coma să preiau eu sarcinile chitarei electrice, înlocuindu-l temporar pe Călin. Am fost la ei la sala de repetiții, am dat probă, iar câteva zile mai târziu m-a sunat Dan să îmi confirme că am trecut testul și să îmi propună să mă alătur trupei.
Am cântat cu ei aproximativ un an și jumătate (în perioada 2011 – 2013) și tot ce pot să spun că a fost o experiență grozavă de care îmi aduc aminte cu plăcere de fiecare dată.

Metalfan: În partea a doua a discuției îți propun să vorbim mai mult despre Keops Vexa. Povestea știu că a început în anul 2014 când tu și Mihai Tănăsescu “Tase” ați pus bazele grupului. Cu ce gânduri ați plecat la drum în acel moment?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Keops Vexa este într-adevat proiectul pe care l-am început eu și Tase undeva pe la finalul lui 2013. Am plecat efectiv de la zero, fără a avea nici un sprijin.
Îmi doream foarte mult să continui să fac ceea ce îmi place, dar, de acestă dată, într-o direcție diferită. Nu voiam să replic ceva ce mai făcusem înainte, cu celelalte trupe în care activasem. Îl știam pe Tase și abilitățile lui ca instrumentist. El a fost cel care m-a sunat și m-a întrebat dacă nu vreau să facem un proiect împreună, și am răspuns instant că DA.
Ulterior, după câteva luni, ni s-au alăturat Ciprian Barbu și Laurențiu Ivașcu. Keops Vexa este și va rămâne un proiect de metal / post-metal instrumental fiind dacă vrei un amalgam stilistic a tot ce ne place nouă, nu încercam de a impresiona în vreun fel pe nimeni. Am avut câteva concerte, dar lucrurile au mers într-o manieră destul de anevoioasă, culminând cu pandemia din 2020.
Post-pandemie am început să căutăm alt toboșar și după mai multe încercări nereușite, l-am găsit pe Alex. In momentul de față suntem în cea mai stabilă formulă de aproximativ patru ani, timp în care am rearanjat piesele și am compus și unele noi.
Consider că cel mai important pentru o trupa care poate nu are activitate concertistică este să compună și să repete cu metronom. [n.red.: zâmbește] Instrumentiștii știu la ce mă refer. [n.red.: zâmbește]
Metalfan: Au trecut mai bine de 10 ani de atunci. Ce simți că este la fel? Este ceva ce ai face diferit?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Setarea nivelului așteptărilor ar trebui să fie direct proporțional cu realitatea. Practic trebuie să îți dai seama că stilul abordat nu va fi, poate, niciodată popular, și nu am o problema cu asta, dar modul în care ar fi trebui promovată trupa ar fi fost ceva de îmbunătățit. Mi se întâmplă destul de des să rămân prea concentrat numai pe a compune piese și a le repeta săptămânal la sala, în regim de antrenament, dar este evident că asta reprezintă doar o anumită componentă a întregului pachet care trebuie oferit publicului, pentru a te bucura de atenția publicului.
Metalfan: În anul 2016 Keops Vexa a lansată primul single, piesa Ground Zero. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre cum a fost compusă și înregistrată piesa? Ce sentimente te leagă de această compoziție?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Ground Zero a fost prima piesă pe care am compus-o cu Tase și cred că reprezintă cel mai bine direcția muzicală pe care am abordat-o. A fost punctul de plecare al trupei și cred că este reprezentativă pentru Keops Vexa. Nu o voi încadra într-un gen anume, lăsând ascultătorii să se pronunțe, dar este ceea ce ne place nouă: miliarde de corzi și acordaje joase. [n.red.: zâmbește]
Metalfan: Dacă încerc să fac un exercițiu de memorie, nu-mi vin în minte nume din scena metal din România care să fie adepte ale unei muzici în totalitate instrumentale. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre această decizie?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Mi-am dorit ca proiectul Keops Vexa să fie pur instrumental, deși încă primesc destul de multe sugestii că ar trebui să luăm pe cineva la voce. Nu vom face asta. Fiind o trupă pur instrumentală, ne ține, intră-adevăr, pe o nișă, dar ne și diferențiază de restul trupelor din acest curent. Depinde mult de perspectiva din care vrei să privești lucrurile. Sunt trupe extraordinare care cânta în aceelasi regsitru chiar și la noi în România. Deci nu este nimic nou, nu am inventat noi așa ceva.
Piesele le facem în primul rând pentru noi exact cum ne simțim, fără compromisuri, iar dacă le vor plăcea și oamenilor, cu atât mai mult. Poate părea ușor un vis idealist, dar sunt în etapa în care cred cu tărie că orice lucru pe care îl faci cu dăruire și pură pasiune, la un momentat îți va aduce și aprecieri din parte ascultătorilor. Hard work eventually pays off. Sunt diametral opus ideii de a cânta ceva sau de a mă manifesta artistic în așa manieră pentru a fi pe placul publicului.
Metalfan: Pentru Keops Vexa au urmat câțiva ani de pauză pentru că în anul 2023 să reveniți într-o nouă componență și cu un nou single Heavy Fall. Ce a dus la schimbarea de componentă? Cum a reînceput totul?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Perioada cea mai neproductivă pentru noi a fost 2020 – 2022, când ne-am mai strâns pe la sală foarte rar, dar și perioada în care am decis că avem nevoie de un alt toboșar pentru a continuă proiectul.
Heavy Fall a fost una dintre piesele pe care le-am definitivat când l-am cooptat pe Alex în trupa.
Pentru el era ceva nou și total diferit față de ce cântase până în prezent, iar pentru noi a fost o provocare de a relua tot procesul de reînvățare a pieselor cu un nou membru.
Am încercat să căutăm în stânga și în dreapta până când l-am găsit eu pe forumul RGC (chitariștii știu) [n.red. zâmbește] pe Alex care era un toboșar care își caută trupa să cânte.
Alex în schimb a fost foarte dedicat și serios, s-a ținut de treaba și lucrurile au mers în direcția bună.
Metalfan: Din punct de vedere stilistic nu pot să nu remarc faptul că s-a petrecut o schimbare în abordare între Keops Vexa 2016 și Keops Vexa 2023. De exemplu, dacă pe Ground Zero direcția era mai mult înspre Meshuggah și At the Gates, pe Heavy Fall influența simt că este mai mult din scena americană, New Wave of American Metal, dar într-un fel chiar și înspre Cynic. Ai putea, te rog, detalia?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Ground Zero a fost prima și singura piesă pe care am înregistrat-o cu Tase în 2016 și există o amprenta clară pe care el a lăsat-o pe înregistrare.
Heavy Fall în schimb înregistrată în 2023 fost prima înregistrată cu Alex, iar nivelul de complexitate al piesei este altul, atât că structura cât și sound.
Cele două single-uri sunt diferite, ceea ce mă bucură. În același timp sunt piese făcute de aceeași oameni, fiind din același registru din perspectiva mea. Ar fi cam aiurea să scoatem piese care sună la fel, riscul fiind că totul să devină monoton, deci încercăm să nu ne repetăm.
Când compunem nu ne gândim prea mult ce trupa să luăm ca etalon sau ne apropiem că stil. Este pur și simplu cum ne ies. Ne plac trupele metionate de ține, aceștia fiind titanii unor stiluri deja consecrate, dar în ceea ce ne privește, sunt de părere că trupa Keops Vexa cânta cam aceeași felie de 10 ani, având piese care duc poate în direcția X sau Y, având identități diferite. Explorăm cam tot ce putem.
Metalfan: Știu că ați participat la ediția din anul 2024 a festivalului concurs Constelații Rock de la Râmnicu Vâlcea. Cum a fost această experiență?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Pur și simplu am vrut să ne înscriem pentru a cânta la Râmnicu Vâlcea, nemaifiind niciodată până acum acolo. A fost o experință plăcută și chiar dacă nu am câștigat nici un premiu, a meritat. Mi s-a părut că au avut o organizare bună și au tratat toate trupele în mod egal. Sper să mai avem astfel de ocazii și pe viitor. Avem nevoie de a cânta în fața publicului și căutăm să prindem cântări.
Metalfan: Simt că a trecut mult timp de când Keops Vexa a luat ființă și încă nu există niciun material în format fizic. Aveți în plan lansarea unui album în viitorul apropiat? Există un orizont de timp?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Așa este a trecut mult timp de când am înființat acest proiect și am avut o evoluție oscilantă din diverse motive, dar ceea ce este cert acum este că avem o formulă stabilă și în sfârșit să înregistrăm primul material full length.
Am scos două single-uri până în prezent: Ground Zero – 2016 și Heavy Fall – 2023. Acum ne pregătim pentru înregistrarea primul material full-length la OsimetriC Studios, urmând ca detaille să le oferim la momentul potrivit. Cert este că va fi un proces de durată, dar la finalul căruia să putem ieși cum trebuie. Important pentru noi este cum va ieși materialul și cât de bine va suna și mai puțin cât de repede îl vom scoate. Noi sperăm că anul 2025 să ne poarte noroc.
Metalfan: Înainte de a încheia, îți propun un exercițiu pe care sper că-l vei găsi plăcut. Ai putea, te rog, alege 12 piese de 12 grupuri/artiști a căror muzică te-a influențat ca muzician? Ce denumire ar avea această compilație?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Sheriffu’s happy MIXTAPE:
Avoid Humanity – Misophonia
Breathelast – Fuga
Asemic – Thought Parallax
Crize – Paradaiz
Cenusa Soarelui – Instrainare
W3 4R3 NUM83R5 – Dark Below
H8 – Cerc vicios
White Walls – Starfish Crown
Apa Sambetii – Primitive Future
Neon Prophecies – Legion
TARG3T – OBEY
Rock n Ghena – Numbered Days
Nu întâmplător am ales un playlist numai cu trupe românești, deoarece consider foarte important să menționăm și să ne promovăm artiștii noștri.
Metalfan: Răzvan, îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final ai dori să adaugi ceva sau să trimiți câteva gânduri cititorilor Metalfan.ro?
Răzvan Năstase “Sheriffu’”: Ascultați ce muzică vă place vouă, indiferent de stil. Mergeți la concerte cât mai des cu putință și susțineți trupele locale. Mulțumesc frumos \m/